Første år som webshopejer
14 dages fri returret - FRI FRAGT over 450 kr.

Det første år med en webshop


Mit første år som ejer af webshoppen har været noget af et cirkus med op- og nedture. Man tror at man har en fin ide om hvad livet som virksomhedsejer indebærer, men jeg kan afsløre at der er utallige problemstillinger som man ikke kan forberede sig på.


Det første år med Smykish

Det er nu godt og vel et år siden jeg (Mathilde Bjørn Andersen) startede webshoppen www.smykish.dk (12/03 2020). Det har været et helt vildt og ekstremt lærerigt år fyldt med fantastiske såvel som mindre gode oplevelser. Det første der er iøjnefaldende at benævne, er at der er rigtig mange aspekter i at drive en virksomhed - meget kan man forberede sig på, men der er også en del man umiddelbart ikke kan tage højde for. Webshoppen er blevet langt større end jeg i min vildeste drøm havde turde håbe på, og jeg er nået dertil hvor jeg kan se en fremtidig levevej igennem Smykish. 

Ud over at have startet og til daglig driver Smykish, er jeg også fuldtidsstuderende på CBS, og det kan nogle gange være svært at finde den rette balance mellem af være studerende, virksomhedsejer og ung.

Begyndelsen

Hele mit eventyr startede i sommeren 2019, hvor jeg fandt tilbage til min barndomshobby, at lave smykker. Jeg købte småt ind i forskellige smykkebutikker til de designs jeg havde ideer til at lave. Herfra begyndte min veninder at kommentere på de smykker jeg havde på, som startede ud i at jeg begyndt at sælge nogle af dem på Facebook. Da der var interesse for smykkerne, inspirerede min barndomsveninde mig til at lave en Instagram, da hun selv havde haft succes med at få sine designs ud herigennem. Jeg havde intet kendskab til at lave en virksomhedsprofil med øje for salg og brand udbredelse på Instagram, og jeg kan afsløre at det kræver en del mere tid end man lige kan forestille sig. Men jeg fik oprettet Instagramprofilen ”Smykish” i november 2019, og begyndte så småt at få følgere ind i takt med at jeg delte flere billeder.

Da salget på Instagram begyndte at tage til og det blev svært at holde styr på alle bestillingerne foreslog endnu en ven – denne gang fra studiet, at jeg oprettede en webshop. Det kan virke som et stort step at oprette en webshop, men idet at jeg fra et tidligere projekt havde lidt erfaring på området kastede jeg mig ud i det. Efter at have arbejdet på webshoppen i en måneds tid, lancerede jeg den d.12/03 2020. En lidt uheldig dag, da dette var første dag i Coronanedlukningen, men det var en ting jeg ikke kunne have vidst på forhånd. Jeg har stadig ikke fundet ud af om samfaldet var positiv eller negativt, men det virkede mærkeligt at lancere en webshop, samme dag landet blev lukket ned. Ikke destro mindre tog i super godt imod webshoppen og bestillingerne begyndte at komme ind.

Livet som selvstændig

Noget af det vildeste ved at have Smykish, er at jeg selv designer og laver smykkerne i hånden. Hver bestilling i laver, giver mig en unik og personlig glæde som ikke kan sammenlignes, da det betyder at I kan lide mine designs og ønsker købe det så i kan have det på. 

Jeg kan ikke beskrive den følelse og betydning det har for mig at Smykish er det sted som det er i dag. Det er en kæmpe personlig sejr. Brandet er så tæt på mig som person, og jeg bruger alle vågne timer på at tænke på nye designs og det næste step i udviklingen. Som selvstændig er der ikke en ”pause-knap” man kan trykke på, og derfor har man aldrig rigtig fri - der er altid lige en besked der skal besvares, en story som skal ligges op eller en bestilling som skal pakkes. Man vil gøre alt for at ens virksomhed bliver en succes – men noget af det som der ikke findes et svar på, er hvornår noget er en succes?

Ud over at der rigtig meget fedt ved at drive sin egen virksomhed, så må jeg også indrømme at det er ekstremt hårdt. Flere perioder i dette år har været præget af stress hvor jeg har måtte trække stikket. Jeg kan tydelig huske en episode i sommers til min farfars fødselsdag hvor jeg brød helt sammen, og ikke kunne stoppe med at græde. Jeg havde lanceret min Studenter kollektion som i tog virkelig godt imod, og havde givet mig min største omsætning nogensinde på en uge – kæmpe sejr og glæde! Meeen oven i denne lykke havde jeg også en række eksaminer som lå i samme uge, og jeg følte mig slet ikke så godt forberedt som jeg ellers altid prøver at være. Samtidig med en masse pres fra arbejde og studie, fyldte min farfar 80 år, hvilket også er en vigtig begivenhed at fejre. Jeg havde bare ikke mere overskud til at være social og derfor endte aftenen med mig der var brudt sammen og min familie der prøvede at give mig plads og redskaber jeg kunne bruge fremadrettet i stressede perioder. Overordnet var det en super ubehagelig følelse af ikke at kunne magte alle de ting man skulle, samtidig med at jeg er perfektionist og derfor ikke kan lade ting ligge halvfærdige.

Øvelse gør mester

Så hvad har jeg lært dette første år som ejer af Smykish? Overordnet er jeg blevet meget klogere på hvad det vil sige at drive en virksomhed, meget mere end hvad en bog nogensinde vil have lært mig. Der er helt sikkert mange ting man set i bakspejlet kunne have gjort anderledes, men nogle gange tror jeg at man bare skal kaste sig ud i projekter og så tage det hele som en lang læringsperiode hvor man nogle gamle rammer nogle bump og andre gange spiller det hele bare. Personligt har jeg lært rigtig meget om mig selv, og hvad jeg kan holde til. Der er ingen tvivl om at jeg skal arbejde på at alt ikke behøver at køre med 100 km i timen - Hvad er det værste der kan ske hvis man ikke får postet den story man havde tænkt den selvsamme dag, eller hvis en tekst eller billede på webshoppen har fejl, og man ikke får det rettet med det samme.

Nogen gange skal der også være plads til at have en fredag aften hvor man ikke åbner computeren for at tjekke ordre, eller kigge på sin telefon for at se om nogen har skrevet på instagram.

Så et hårdt og lærerigt år som jeg virkelig sætter pris på. En ting jeg er blevet helt sikker på i dette år er at jeg skal være selvstændig og jeg ser frem til mange flere år med Smykish som mit fokus. Spændende og se hvor vi er om 5 år, og hvordan brandet har formet sig og hvilken plads det har på markedet.

Jeg håber i vil fortsætte med at støtte og følge min rejse flere år endnu! 

Vh Mathilde

Mathilde Bjørn Andersen
Mathilde Bjørn Andersen

Founder

Oprettet 19/03-2021